Futsal

NEKAJ O FUTSALU….

FUTSAL je šport, ki se vse bolj razvija in uveljavlja po celem svetu. Včasih smo mu rekli »dvoranski nogomet« ali »mali nogomet«.

Sestavljen je iz tehnike, taktike, fizike in psihologije. Pomembno dejstvo, ki ga ne gre zanemariti je, da futsala ne igramo »na pamet«, ampak je vnaprej pripravljena igra 4-ih igralcem in vratarja, podprta z naučenimi akcijami. Dober igralec futsala se začne oblikovati že v zgodnji mladosti – nekje med 6. in 9. letom otrokove starosti.

Ta del otrokovega razvoja je najpomembnejši, ker so otroci v tej starosti najbolj dovzetni za učenje. Najbolj se razvijajo tudi gibalno motorične prvine, kot so: hitrost, moč, vzdržljivost, itd. Gibalna motorika se razvija pri otrocih do 11. leta, zato je zelo pomembno, da z otrokom do te starosti razvijamo in treniramo naštete elemente. Prav tako je zelo pomembno dejstvo, da trener zna učiti otroke ter da se otroke, ki trenirajo futsal do 9. leta uči 80% tehničnih elementov.

Futsal delimo na napad in obrambo. Treniramo tako napad kot obrambo s pravilnimi vajami. Brez popolnega obvladovanja tehnike, ni taktike. In da se to znanje prenese na igralce, je potrebno poskrbeti za kakovostne treninge. Te pa lahko dosežemo le z vajami za vsak tehnično taktični element.

FUTSAL JE MLAJŠI BRAT NOGOMETA

Pred dispozicija dobrega nogometaša je igranje FUTSALA do 12. leta. Vsi poznate Messija, Ronalda, Ronaldinha? Vsi so začeli svojo športno kariero z igranjem futsala in le-to dejstvo tudi poudarjajo. Osvojiti gibanje in žogo na manjšem prostoru je prednost futsal igralcev.

PEP GUARDIOLA O FUTSALU

Na spodnji povezavi je zanimiv članek o pomembnosti FUTSALA v povezavi z NOGOMETOM.

http://futsalprogram-peros.com/pep-guardiola-o-futsalu-3/